History van Kizito

KizitoKizito was een jongetje dat werd geboren in 1872 in Uganda Kizito’s ouders waren arme landbouwers, hierdoor kwam Kizito bij zijn invloedrijke oom terecht.

Toen Kizito tien jaar werd, werd hij voorgesteld aan de koning. Het was die tijd de gewoonte dat de oudste zoon van een familie knecht werd van de koning. De koning maakte echter altijd veel ruzie en oorlog, hierdoor moest Kizito maar knecht worden, omdat Kizito’s oom dan niet een van zijn zoons zou verliezen.

Toen Kizito drie jaar knecht was, kwamen er missionarissen naar Uganda, een missionaris is een soort pastor die naar een gebied wordt gestuurd om de mensen katholiek te laten worden. Kizito werd ook gedoopt door een van de missionarissen.

Toen de koning hoorde dat zijn knechten gedoopt waren, werd hij heel kwaad. De koning verbood zijn knechten om te laten zien dat ze katholiek waren. De knechten moesten alle goden van de koning vereren.

Dit deed Kizito echter niet. Toen werd de koning zo kwaad dat hij Kizito en nog een paar andere knechten op de brandstapel gezet werden. Kizito stierf op 3 juni 1886. Hij was 14 jaar oud. Op 18 oktober 1964 werd Kizito door paus Paulus VI heilig verklaart.